• 10.10.2019

  Ce e de făcut pentru diagnosticarea precoce a artritei reumatoide

  În România, artrita reumatoidă (AR) este considerată ca fiind cel mai frecvent reumatism inflamator, afectând aproximativ 1% din populaţia generală. Asta ȋnseamnă că acum sunt minim 200 de mii de pacienţi în țara noastră diagnosticați cu această boală. Incidenţa anuală a artritei reumatoide este de 0,2 cazuri noi/1000 de locuitori pentru bărbaţi şi 0,5 cazuri noi/1000 de locuitori pentru femei. Pentru că numărul este alarmant, diagnosticarea cât mai precoce a acestei boli, care afectează grav calitatea vieții celor care o au, devine o urgență.

   

  ”Calitatea vieţii persoanelor cu artrite reumatoide este afectată încă de la debutul bolii datorită durerilor şi tumefacţiilor articulare care determină impotenţă funcţională. Pacienții nu mai pot efectiv să îşi desfăşoare activităţile zilnice uzuale (îmbrăcat, alimentaţie, scris, etc.). Dacă nu este instituit tratamentul corespunzător, apar leziuni osteoarticulare importante, definitive care duc la deformări ireversibile, astfel încât 50% dintre pacienţi încetează activitatea profesională în primii 5 ani de evoluţie, iar 10% dintre ei suferă de invaliditate gravă după 2 ani de boală”, explică Dr. Daniela Duşa, medic specialist reumatologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

   

  Artrita reumatoidă poate să apară la orice vârstă, media de debut fiind cuprinsă ȋntre 30 şi 55 de ani. Incidenţa cazurilor noi/an creşte până la 80 de ani, după care ȋncepe să scadă. În cazul femeilor, incidenţa atinge cel mai ȋnalt nivel la vârsta cuprinsă ȋntre 55 şi 64 de ani (ajungând la o prevalenţă de până la 5%), iar ȋn cazul bărbaţilor incidenţa maximă este atinsă la vârsta cuprinsă ȋntre 75-84 de ani.

   

  ”Etiologia afecţiunii nu este complet elucidată. Factorii genetici, autoimunitatea, agenţii infecţioşi, anticoncepţionalele orale, fumatul - au fost incriminaţi în apariţia AR. Fumatul este cel mai mare factor de risc din mediu implicat în etiologia artritei reumatoide şi singurul care poate fi modificat. Ȋn prezent, artrita reumatoidă nu poate fi prevenită, în schimb poate fi preîntâmpinată prin depistarea precoce a persoanelor predispuse să dezvolte artrită reumatoidă. De altfel, în ultimii 10 ani s-a pus problema existenţei unui stadiu preclinic al artritei reumatoide, stadiu care precede debutul cu 5 ani. Ideal ar fi ca diagnosticul să se stabilească în acest stadiu”, a adăugat medicul. 

   

  În 2016, au fost publicate pentru prima dată criterii care să definească persoanele cu risc de a dezvolta artrită reumatoidă. Ȋn această categorie intră persoanele cu dureri articulare fără artrită clinică și fără alt diagnostic care să explice simptomele. Durerile articulare au câteva caracteristici: au debut recent (mai puțin de 1 an), afectează articulaţiile mici de la mâini (metacarpofalangiene), sunt însoţite de redoare matinală mai mare sau egală cu 60 minute şi dificultate la închiderea pumnului. Cele mai multe simptome severe sunt prezente în primele ore ale dimineții. Dacă aveți rude cu diagnostic de artrită reumatoidă, riscul dvs. de a dezvolta artrită reumatoidă este mai mare.  

   

  Informații și programări la telefon 0241 480 400.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.