close

Tratamentul chirurgical minim invaziv pentru tumorile de prostată

2015-05-18

Cancerul de prostată reprezintă a doua cea mai frecventă formă de cancer la bărbați, după cel de plămâni. Din acest motiv, în ghidurile europene se recomandă la bărbații peste 50 de ani efectuarea de rutină a PSA-ului seric, acesta fiind un marker valoros în depistarea precoce a afecțiunii.

Prostata este un organ glandular ce este dezvoltat sub influența testosteronului și este situat sub vezica urinara, fiind străbătut de uretra prostatică. În mod normal, aceasta are forma unei castane cu diametrul de 3-4 cm și, de obicei, este alcătuită din doi lobi.

Însă, pentru a putea ști mai bine cu ce ne confruntăm, e bine să avem câteva cunoștințe generale despre afecțiunile prostatei. Asist. univ. dr. Azis Olgun, medic specialist urolog la Ovidius Clinical Hospital, ne-a explicat în detaliu ce sunt aceste tumori și cum pot fi tratate:

„Tumorile de prostată se împart în două mari categorii: tumorile benigne de prostată și cancerele de prostată. Tumorile benigne sunt reprezentate de adenomul de prostată care se dezvoltă sub influența hormonală. Se pare că dezechilibrul testosteron-estrogen stă la baza apariției și creșterii acestora. Grupa de pacienți afectată este reprezentată de bărbații de peste 50 de ani. Adenomul de prostată se manifestă prin urinări frecvente, în special noaptea, senzație imperioasă de urinare, dureri sau usturimi la urinare, urinare cu dificultate, diminuarea calibrului jetului urinar, câteodată urinarea cu sânge sau pierderea involuntara a urinei.”

Nu de puține ori trecem cu vederea unele dintre aceste simptome. Dar, din păcate, sunt pacienți care, din cauza acestei afecțiuni, nu mai pot urina deloc și ajung la medic în stadii avansate ale bolii.

„Infecțiile urinare de obicei repetate, litiaza vezicală, urinarea cu sânge, insuficiența renală sunt alte complicații ale adenomului de prostată, care, în mod obișnuit, indică intervenția chirurgicală. Diagnosticul se pune la examenul clinic la care de obicei se efectuează tușeul rectal. Obligatorie este și efectuarea ecografiei aparatului urinar și a PSA-lui seric, analize ce fac diagnosticul diferențial față de cancerul de prostată”, a adăugat dr. Azis Olgun.

Tratamentul tumorilor de prostată la Ovidius Clinical Hospital

Tratamentul adenomului de prostată este reprezentat de tratamentul medicamentos sau cel chirurgical, prin rezecția endoscopică a prostatei. Aceasta este indicată în adenoamele de prostată nu foarte mari. Cele voluminoase se îndepărtează prin chirurgia clasică.

„La Ovidius Clinical Hospital, adenomul de prostată se poate opera endoscopic prin vaporizarea țesutului prostatic patologic. Această metodă are multiple avantaje, printre care pierderea mai mică de sânge intraoperator, recuperare post-operatorie mai facilă, rata scăzută a stricturilor post-operatorii datorită folosirii curentului bipolar, infecții urinare rare, mediul de rezecție fiind salin steril. Intervenția are o durată medie de o oră, iar recuperarea este rapidă, două-trei zile”, a spus specialistul de la OCH.

Controalele post-operatorii sunt foarte importante, fiind legate de interpretarea examenului anatomo-patologic, iar ulterior se recomandă controale anuale, cu repetarea analizelor.

„Tumorile maligne de prostată sunt cealaltă categorie de tumori ale prostatei și sunt cele mai frecvente adenocarcinoame. Diagnosticul în cazul acestora presupune efectuarea unui examen clinic cu tușeul rectal și, foarte important, PSA seric. Semnele și simptomele adenocarcinomului de prostată sunt asemănătoare cu cele ale adenomului de prostată. În stadiile inițiale, adenocarcinomul de prostată se operează cu scopul de a fi complet îndepărtat, iar în stadiile avansate, tratamentul este și hormonal, radioterapic sau chimioterapic”, a încheiat dr. Azis Olgun.

Este recomandat pentru bărbații de peste 50 de ani efectuarea PSA-ului seric și, eventual, a consultului urologic. În cadrul Ovidius Clinical Hospital, se poate efectua prostatectomia radicală retropubică, unul dintre standardele de referință în tratamentul radical al cancerului de prostată.